Zonder zwembroek

Zijn puberteit is nog niet aangebroken, maar een kleine jongen is hij toch ook niet meer. Daarom is het des te opvallender dat hij in zijn blootje over het strand dartelt, volkomen ongegeneerd. Hij is samen met zijn vader, die wel een zwembroek draagt, aan het badmintonnen; er staat weinig wind. Vanuit de strandtent waar ik zit, zie ik hem indrukwekkende sprongen en duikvluchten maken, als een wild dier dat zijn prooi belaagt.

Na afloop van het spel draalt hij verveeld rond zijn familieleden, van wie enkele zojuist uit zee gekomen zijn en zich staan af te drogen. Nonchalant neemt hij allerlei charmante poses aan, met afwisselend zijn linker- en rechterbeen als standbeen en het andere ontspannen opzij, waarbij mijn blik gekluisterd wordt door de wisselende hoogte van zijn heupen en de strekking en ronding van zijn zij. Aan eten kom ik nauwelijks toe; liever gluur ik door mijn – speciaal voor dat doel opgezette – bril naar de Adonis-achtige jongeling achter het glas, tegen een achtergrond van zilvergrijze avondlucht met een zachtroze gloed.

Is het ‘fout’ om me zo te verlustigen aan de charmes van een nog onrijpe jongen, die zich van geen kwaad bewust is? Ik moet aan Tadzio uit Visconti’s film Dood in Venetië denken, een engelachtige knaap in gestreept badpak van wie hoofdpersoon Aschenbach volkomen bezeten raakt, en die hij geen moment van de dag uit het oog verliest. Helaas – of gelukkig – begint mijn Tadzio al snel zijn kleren aan te trekken, zodat zijn mythische schoonheid door een slobberig T-shirt en een korte broek aan het zicht onttrokken wordt. Ik zet mijn bril af en ga verder met eten.

Een gedachte over “Zonder zwembroek

  1. Wat knap om zo’n bloot kind, waar sommige mensen zelfs aanstoot aan zouden kunnen nemen, te verheffen tot iets heel moois en teers en het te verbinden met de persoonlijke ervaring, de oudheid en een iconische film als Tod in Venedig. Een prachtig pleidooi voor de pure esthetische schoonheid van de naakte jongeling dat daarbij ook nog eens zo levendig is geschreven dat het leest alsof je er als lezer bij bent geweest…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s