Diervriendelijke visser

Hij aarzelt even, maar zegt dan dat muziek voor hem nog belangrijker is dan taal. Schrijven is weliswaar zijn werk, maar zijn woorden niet veel te beperkt als het om de meest complexe gevoelens en allerdiepste indrukken gaat? Met woorden kom je vaak niet verder dan clichés, terwijl muziek nuances aan kan boren die onuitsprekelijk zijn, niet toegankelijk voor het talige denken.

Ik begrijp wat hij bedoelt, maar voel me toch op een hopeloos onvoorwaardelijke manier overgeleverd aan het woord. Mijn hele leven is een queeste naar de betekenis van wat ik meemaak, een talig tasten langs de contouren van mijn gevoelens en de wereld die me omringt. En telkens probeer ik met dezelfde frisheid en eerlijkheid als gisteren vandaag eenzelfde soort waarheid te formuleren, die toch iedere dag weer anders klinkt. Hervertel ik eenzelfde verhaal echter twee of drie keer met vrijwel dezelfde woorden, dan wordt het geleidelijk aan holler, en kom ik op steeds meer afstand ervan te staan.

Om met taal aan de rijke schakeringen van de werkelijkheid recht te doen, moet je onophoudelijk nieuwe versies van je gedachten, levensverhaal en wereldbeeld genereren, je onderwerpen voortdurend vanuit een nét iets andere invalshoek belichten. Want taal blijft slechts in leven zolang je haar als een hengel hanteert, waarmee je flarden van nog niet verwoorde dingen naar de verbale oppervlakte tilt, om ze vervolgens weer onder water terug te laten zinken. Zo verworden ze niet tot gemeenplaatsen, maar kunnen ze op een later moment – in een andere samenhang – hernieuwd worden opgediept.

De schrijver is dus een diervriendelijke visser, die zijn vangst niet doodt en invriest, maar na afloop terug-gooit in zee. En iedere dag staat hij opnieuw klaar met zijn hengel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s