Heilzaam zingen

‘Since singing is so good a thing
I wish all men would learne to sing.’
William Byrd, 16e-eeuwse Britse componist

Een mens mag dan wat zonderling worden gevonden als hij zich zingend door de openbare ruimte beweegt, maar er kleven grote voordelen aan dagelijks zingen. Allereerst is het een manier om de ervaringen van de dag te verwerken en jezelf moedwillig in een bepaalde – melancholische, serene of opgewekte – stemming te brengen. Muziek heeft immers een heel directe invloed op ons gemoed. Het werd om die reden gehekeld door veel vroegere filosofen, die door muziek opgewekte emoties onecht noemden, en waarschuwden voor losbandigheid of verwekelijking onder invloed van muziek. Ja, het heeft een verzachtende, ontwapenende werking, je wordt er niet stoerder of gedisciplineerder van – tenzij je er een sport van maakt om goéd te leren zingen, je stem te trainen en je te bekwamen in het lezen van bladmuziek.

Dat laatste hoeft echter niet. Eenvoudige melodieën zijn voldoende om je heel intens in een bepaalde sfeer te doen belanden. Je kunt ze leren door een opname van het betreffende stuk een aantal keren te beluiste- ren en de lyrics van één of enkele coupletten uit je hoofd te leren. Zodra het lied in je systeem zit, ben je een rijker mens en kun je overal – op de wc, op de fiets – in je melodie afdalen, die zich als een web om de ge- beurtenissen van het moment zal spinnen en je zal helpen er de poëzie van te zien. Ben je verliefd, dan kun je het volgende slaapliedje voor je (al dan niet aanwezige) geliefde willen zingen, maar voor jezelf kan ook. Het hoeft niet eens avond te zijn – ook overdag kan de kalmte van Oblivion soave (‘Zoete vergetelheid’) van Monteverdi weldadig zijn:

Adagiati, Poppea,
acquietati, anima mia,
sarai ben custodita.
Oblivion soave
i dolci sentimenti
in te, figlia, addormenti.
Posatevi, occhi ladri;
aperti, deh, che fate,
se chiusi ancor rubate?
Poppea, rimanti in pace;
luci care, care, care e gradite,
dormite, dormite, homai dormite, dormite.

Bewust geef ik de vertaling van het liedje er niet bij, omdat het aangename hem juist zit in het proeven van de afzonderlijke Italiaanse woorden, waarvan de betekenis zich wel zo’n beetje laat raden, zoals ‘acquietati’ (rustig worden), ‘anima mia’ (mijn ziel), ‘dolci sentimenti’ (zachte gevoelens), ‘in pace’ (in vrede), ‘care’ (lief) en ‘dormite’ (slapen). Een ander favoriet kalmeringsmiddel van mij is Gib dich zufrieden van Johann Sebastian Bach, een gezongen gebed om innerlijke vrede:

Gib dich zufrieden und sei stille
In dem Gotte deines Lebens;
In ihm ruht aller Freuden Fülle,
Ohn ihn mühst du dich vergebens.
Er ist dein Quell
Und deine Sonne,
Scheint täglich hell
Zu deiner Wonne.
Gib dich zufrieden!

Er ist voll Lichtes, Trosts und Gnaden,
Ungefärbten treuen Herzens;
Wo er steht, tut dir keinen Schaden
Auch die Pein des größten Schmerzens;
Kreuz, Angst und Not
Kann er bald wenden,
Ja auch den Tod
Hat er in Händen.
Gib dich zufrieden!

Het zeventiende-eeuwse lied Maria durch ein Dornwald ging schijnt te zijn gezongen tijdens processies ter verering van Maria, de Moeder Gods. De tekst is veeleer lieflijk en poëtisch dan uitgesproken vroom. Wie de coupletten een aantal keer herhaalt, zal in een aangename staat van trance of meditatie raken, precies zoals de processiegangers van weleer.

Maria durch ein Dornwald ging,
Kyrie eleison.
Maria durch ein Dornwald ging,
der hat in sieben Jahr kein Laub getragen.
Jesus und Maria.

Was trug Maria unterm Herzen?
Kyrie eleison.
Ein kleines Kindlein ohne Schmerzen,
das trug Maria unter ihrem Herzen.
Jesus und Maria.

Da haben die Dornen Rosen getragen,
Kyrie eleison.
Als das Kindlein durch den Wald getragen,
da haben die Dornen Rosen getragen.
Jesus und Maria.

N.B. Mannen kunnen dezelfde liederen een octaaf lager zingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s