Oerverbondenheid

De meest basale vorm van meditatie is het aandachtig volgen van je ademhaling, van het ritme ervan: in – uit – in – uit. Met een hand op je buik kun je voelen hoe je voller en leger wordt, voller en leger, en van het besef doordrongen raken dat het leven expansie en inkeer is, expansie en inkeer, onophoudelijke interactie tussen jezelf en de buitenwereld, een ritmische dans, een uitwisseling.

Op eenzelfde manier zijn de aquarellen van Barthélémy Toguo (Kameroen, 1967) meditaties over de innige verstrengeling van mensen onderling en van mensen met planten, dieren en de atmosfeer. Alle levende wezens zijn verbonden via het licht en de lucht die ze delen, de sappen die ze uitscheiden en indrinken, maar ook door de natuurwetten waar ze zonder onderscheid aan onderworpen zijn. Het werk van Toguo brengt zo het christelijke besef tot uitdrukking dat alle organismen op aarde ‘ledematen van één lichaam’ zijn. ‘Indien één lid lijdt, lijden alle ledematen mede, en als één lid eer ontvangt, verheugen alle ledematen zich daarin.’ (Paulus, Eerste brief aan de Korinthiërs)

Hieronder enkele kunstwerken van Toguo, voorzien van de poëtische associaties die ze in mij opriepen.

 

Leven is voelsprieten en tentakels zijn, handen die tasten en grijpen, zelfs schreeuwen.
Maar ook handen die aanreiken, wegwerpen, geven, opdat er elders een tekort wordt aangevuld.

 

In erotisch-plantaardige verstrengeling bestaan we, niemand uitgezonderd, al doet je intellect meestal anders geloven. In werkelijkheid groeit er op je hoofd een boom van levensaderen, waardoor je met al het andere – zelfs het meest afstotelijke – bent verbonden.

 

De hele wereld is borsten met druipende tepels, waaruit ik – een duizendhoofdige baby – gulzig drink.

 

Ook ben ik een akker om de druppels die anderen doen vloeien op te vangen, ter verbetering van mijn oogst. Zoals ik hier lig, met mijn buik op de aarde, drink ik van haar krachten, en op mijn achterhoofd ontstaat het begin van een boompje. Aan mijn tong ontspruiten takjes en blaadjes, en de levensmelodieën die ik adem sterken eenieder die ze hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s