Een winterse traan

Dagenlang heb ik op mijn kamertje gezeten, dus moet ik nu wennen aan de winterlucht. Die is niet ver- schrikkelijk koud, maar zodra ik fiets drupt door de frisheid ervan uit mijn ooghoek een traan. Die loopt langs mijn neus naar mijn lip en wordt gevolgd door een andere, een dikkere. Het lijkt wel alsof ik huil terwijl ik fiets. Spontaan begin ik redenen om te huilen te verzinnen. Mijn ex-geliefde zou, als hij me tegenkwam, vast denken – of hopen – dat ik huil vanwege hem. Maar dat is niet zo; té blij ben ik dat ik mijn vrijheid heb herwonnen.

Af en toe glimlach ik breed, omdat fietsen door de zonbeschenen velden van Amelisweerd zo heerlijk is. Wanneer voorbijgangers mijn tranen zouden zien, wat vermoedelijk niet kan, dan zouden ze vast denken dat ik huil van euforie, omdat de schoonheid van het landschap me zo raakt. Maar huilen van geluk doe ik niet vaak; de laatste keer was aan het strand van Castricum, met mijn ex-geliefde, nadat we gezwommen hadden in het koude water en gevreeën en gedanst in een beschutte duinpan, en het vrijheidsgevoel dat over me kwam onbevattelijk was.

Terwijl de tranen zich een weggetje banen over mijn wang, zie ik de Kromme Rijn naast me liggen tussen het riet – een glanzende plaat, waarin de winterlucht weerspiegeld wordt. Ik bedenk dat een flintertje van die lucht ook door mijn tranen wordt weerkaatst, zo subtiel dat het haast onzichtbaar is. En herinner me hoe het zoutwaterriviertje over mijn gezicht in de zee bij Castricum uitmondde.

Een gedachte over “Een winterse traan

  1. Afgaande op de datum lijkt het een herplaatsing van een wat ouder stukje, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Want het is een heel erg mooi en poëtisch stukje dat ook en vooral persoonlijke herinneringen activeert. Een passage als deze zou niet misstaan in een roman…!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s