Ik lief jou

Ik lees een boekje uit 1925 en kom woorden en beelden tegen die wij, bijna honderd jaar later, vergeten lijken te zijn. Destijds kon je bijvoorbeeld ‘begeeren, lieven en wenschen’, terwijl wij alleen nog maar begeren en wensen kunnen; ‘lieven’ is uit de mode geraakt. Toch heb ik jaren geleden, toen ik hevig verliefd was, spontaan een liedje gemaakt waarin ‘Ik lief jou, ik lief jou alle dagen’ voorkwam, alsof lieven een bestaand werkwoord was. Waarschijnlijk was ik door het Engelse ‘to love’ (I love you) en het Duitse ‘lieben’ (ich liebe dich) geïnspireerd. ‘Liefhebben’ of ‘houden van’ klinkt toch eigenlijk minder mooi, minder puur, minder direct dan het simpele woordje ‘lieven’? Misschien kunnen we dat werkwoord terugbrengen in onze taal door het opnieuw te gaan gebruiken, bijvoorbeeld als we lieve dingen tegen dierbaren prevelen, of bij het schrijven van gedichten en brieven.

En dan is er nog de dodendans, een visioen ontstaan in de Middeleeuwen, toen de meeste mensen konden zeggen: Media vita in morte sumus (‘In het midden van het leven zijn wij in de dood’), omdat oorlogen en epidemieën aan de orde van de dag waren. Tot in de vroege twintigste eeuw werden er macabere prentjes verspreid, waarop skeletten zich onopvallend mengen tussen bedrijvige mensen die middenin het leven staan, klaar om hen daar met een plotselinge genadeklap van hun zeis tussenuit te rukken. Vooral succes- volle personen in posities met maatschappelijk aanzien werden graag afgebeeld in het dreigende gezelschap van een grijnzend skelet, vergezeld van versjes als het volgende:

Schuw voor het bedelen der armen,
bevreesd voor hun bezoedeld kleed,
hadt gij verteedring noch erbarmen
en werden uw gebaren wreed.
Maar de adem van den Dood waait ook
ver van de hoven der leprozen
en dort uw krans van myrt en rozen,
en maakt uw lichaam tot de looze
gelijkenis van wolk en rook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s